Stopp i toaletten
9 sätt att bli av med stopp i toaletten
Att få stopp i avloppet är inte roligt men det är något som kan hända oss alla så du är inte ensam om det. När man ser stoppet och vattnet stiga kan man lätt få panik eftersom man tror att vattnet kommer rinna över toalettkanten.
Förebygga stopp i toaletten
För att förebygga stopp i toaletten är det viktigt att spola innan det blir för mycket papper i toalettstolen. Annars handlar det om att inte spola ned annat än avföring och papper i toaletten. Hoppas dessa tips hjälper dig med att rensa stoppet i din toalett.
Vad orsakar stopp?
Stopp i toaletten kan man få på grund av olika skäl. Den vanligaste orsaken till stopp i toalettens avlopp är att fel saker spolas ned där. Tops, tamponger och pappershanddukar kan snabbt orsaka stopp om de spolas ned i toaletten. Även väldigt mycket toalettpapper och avföring kan leda till stopp och det inte spolas ned i olika spolningar. Det kan även vara så att något annat föremål som absolut inte ska spolas ned har spolats ned som orsakar stoppet. Om så är fallet kan man behöva montera ned toaletten för att komma åt föremålet.
Högst troligtvis har du drabbats av stopp på grund av tops, tamponger, pappershanddukar, våtservetter, mycket toalettpapper eller avföring har spolats ned i toaletten.
1. Spola flera gånger med jämna mellanrum
När du får stopp i toaletten kan man lösa problemet genom att öka trycket i toaletten. Efter första spolningen märker du att vattnet stiger i toalettstolen, det du behöver göra nu är att vänta en kort stund för att se ifall vattnet sakta sjunker ned igen. Om vattnet sjunker till en nivå där du tror att toalettstolen kan rymma en till spolning så ska du spola igen.
Målet här är att öka trycket i toalettstolen vilket du gör genom att fylla toaletten med så mycket vatten som möjligt utan att det rinner över kanten förstås. Föremålet som har orsakat stoppet kommer sakta flyttas längre ned i avloppet och efter du har spolat ett antal gånger kommer föremålet att släppa på grund av trycket och stoppet är borta! Här ska du komma ihåg att ha tålamod och inte ge upp för tidigt. Vi rekommenderar att du testar spola upp till 10 gånger iallafall.
2. Hink med vatten
Om det fortfarande är stopp i toaletten efter att du har provat spola med jämna mellanrum behöver du öka trycket ännu mer för att bli av med stoppet. Detta gör du genom att fylla en hink med vatten och stå cirka en halvmeter över toastolen, sen häller du vattnet i toalettstolen. Försök sikta på kröken för att det är där trycker behöver vara som mest för att stoppet ska släppa.
3. Använd toaborsten
Om du märker att vattnet inte sjunker utan är kvar på samma nivå i toalettstolen kan du använda toaborsten för att bli av med stoppet. När du ska använda dig av toaborsten finns det två olika sätt som kan få bort stoppet. Det ena är att du skapar rörelse i vattnet genom att röra runt med toaborsten och det andra är att du försöker skapa en typ av baksug genom att trycka djupt in i änden på toaletten med toaborsten och sen snabbt dra ut borsten. Den andra metoden löser väldigt många stopp och är något vi rekommenderar starkt.
Det du ska göra är att stoppa toaborsten djupt in i änden på toaletten och sen när du märker att den har kommit in djupt i toan så drar du snabbt ut borsten. Upprepa denna process ett par gånger i olika vinklar så ska det lösa sig! Ge inte upp!
4. Använd en vaskrensare
En vaskrensare är en bra verktyg för att göra sig av med stopp i många typer av avlopp. Toaletten är en av dem. Om du har en vaskrensare hemma har du tur, annars kan du köpa en i din närmaste byggvaruhus. Ta vaskrensaren och tryck den mot kröken på toaletten så att du sugkoppen sugas fast. Därefter drar du vaskrensaren upp och ned för att stoppet ska släppa.
När du drar vaskrensaren upp och ned är det viktigt att du är försiktig i början. Du ska inte lägga hela din vikt på vaskrensaren till exempel när du trycker ned vaskrensaren då du kan skada toaletten och även leda till översvämning när du drar upp i vaskrensaren.
5. Diskmedel och vaskrensare
Vaskrensaren uppgift är att rensa stopp i avlopp och rör men även den behöver hjälp för att du inte ska behöva behöva trycka med vaskrensaren allt för mycket. Det du behöver göra är att hälla i minst 1-2 deciliter diskmedel i toalettstolen. Värm sedan cirka 4-5 liter vatten i en kastrull på spisen. Vattnet ska inte vara kokande eftersom det kan spräcka toalettstolen.
Därefter häller du försiktigt i det heta vattnet i toaletten och ser hur diskmedlet hjälper till att ”lösa upp” stoppet i toaletten. Vänta i cirka 15-20 minuter medans diskmedlet tillsammans med det varma vattnet jobbar för att lösa upp i toaletten. Sedan kan du testa använda vaskrensaren så kommer det förhoppningsvis släppa på stoppet efter 1-2 tryck och/eller spolningar.
6. Rensband
Något annat som vi rekommenderar är att använda ett rensband. Det du ska göra är att föra ned rensbandet i avloppet och trycka ned den tills den inte går längre. Därefter behöver du trycka fram och tillbaka tills stoppet löser upp sig. Här behöver du vara försiktig för att inte skada toaletten om det skulle vara så att du har en porslinstoalett.
7. Galge eller liknande
En kemtvättsgalge eller liknande kan också användas som verktyg för att lösa stoppet i toaletten du har hemma i värsta fallet. Det man kan göra är att vika galgen och använda kroken för att rensa i kröken på toaletten.
8. Handen
Sista alternativet som vi rekommenderar är att du använder dig av diskhandskar för att kontrollera att det inte ligger leksaker eller liknande föremål som dina barn kan ha råkat spola ned i toan. Det är inte roligt men om inte ovanstående tips hjälper dig kan det här vara ett alternativ. Diskhandskarna kommer förmodligen vara för korta så ta en soppåse över hela armen.
9. Anlita ett proffs
Om du fortfarande har stopp i avloppet kan det vara värt att anlita en rörmokare. Informera teknikansvarig i styrelsen innan du tar kontakt med rörmokare, ifall kostnaden skall gå på föreningen eller bostadsrättsinnehavaren.
OBS - Styrelsen godkänner inte att man använder propplösare i föreningens rör då det fräter sönder rören - OBS