Om Bostadsrätt
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som mot ersättning och utan tidsbegränsning upplåter föreningens lägenheter med bostadsrätt till medlemmarna. Bostadsrätt är den rätt i föreningen som en medlem har på grund av upplåtelsen. Medlemmarna har inte äganderätt till sina lägenheter utan har en form av nyttjanderätt kallad bostadsrätt.
Som bostadsrättshavare är du medlem i en förening som äger huset och tar ansvaret för fastighetens skötsel. Medlemsskapet ger också inflytande över föreningens verksamhet. Varje bostadsrättshavare har även ansvar för att vårda sin lägenhet.
Hur styrs en bostadsrättsförening?
Det yttersta beslutande organet är medlemsstämman. Styrelsen har till uppgift att förvalta föreningen och dess egendom.
Föreningens medlemmar väljer en styrelse som ansvarar för förvaltningen. Föreningen har stadgar som reglerar föreningens och styrelsens arbete. Föreningar i nyproducerade bostadshus har också en ekonomisk plan som ligger till grund för verksamheten.
Vem bestämmer i en bostadsrättsförening?
Vem som bestämmer i en bostadsrättsförening beror på vad frågan gäller och framgår av föreningens stadgar. Vissa beslut fattar föreningens styrelse och andra frågor måste avgöras av föreningsstämman. Stämman är föreningens högsta beslutande organ. Medlemmarna i föreningen har rätt att delta i stämman. På stämman ska bland annat beslutas om fastställandes av resultat- och balansräkning och ansvarsfrihet för styrelsen. Stämman utser normalt också styrelse och revisor. Stämman beslutar också om väsentliga förändringar som gäller föreningens fastighet.
På föreningsstämman har varje medlem en röst. Om flera medlemmar har en bostadsrätt tillsammans får de tillsammans en röst. Detta gäller under förutsättning att något annat inte angivits i stadgarna. Styrelsen är föreningens verkställande organ. Styrelsen, som ansvarar för förvaltningen, beslutar bland annat om årsavgifter, antagandet av medlemmar och uppsägning av bostadsrättshavare när nyttjanderätten till en lägenhet har förverkats. Du bestämmer i princip själv över din lägenhet och den mark som eventuellt ingår i upplåtelsen och du ansvarar för skötsel och underhåll av såväl lägenhet som mark. För att göra en ”väsentlig” ändring i lägenheten måste du emellertid ha styrelsens tillstånd. På mark som ingår i upplåtelsen får arrangemang av permanent natur endast utföras om så sker i enlighet med styrelsens anvisningar eller efter styrelsens godkännande, vilket ofta lämnas först sedan berörda grannar lämnat sitt medgivande.
Du äger inte lägenheten men bostadsrätten kan överlåtas
Bostadsrättshavare säger ofta att de äger sin lägenhet, vilket inte är formellt rätt. Det är föreningen som äger huset och som har upplåtit lägenheten med bostadsrätt. Bostadsrättshavaren innehar nyttjanderätten till lägenheten, vilken gäller utan tidsbegränsning.
Bostadsrätten kan överlåtas, det vill säga den kan säljas till ny köpare. Man säljer således inte lägenheten, utan endast nyttjanderätten till lägenheten. Bostaden kan övergå till annan även på andra sätt, till exempel genom arv, bodelning, gåva och byte.
Vid försäljning bestäms priset av säljare och köpare. Som de flesta andra marknader bestäms priset av tillgång och efterfrågan. Avtal om köp, byte och gåva av bostadsrätt måste vara skriftligt och undertecknas av säljare och köpare. Det skall även innehålla uppgift om lägenhet och pris. Avtalet är annars ogiltigt. Den som fått bostadsrätten överlåten på sig måste emellertid godkännas som medlem i föreningen av styrelsen för att kunna tillträda och disponera över lägenheten.
Regler om bostadsrättsföreningen och dess verksamhet
Regler om bostadsrättsföreningens verksamhet finns huvudsakligen i:
- Föreningens stadgar
- Bostadsrättslagen (Svensk Författningssamling, SFS, 1991:614)
- Lagen om ekonomiska föreningar (FSF 1987:667)
- Bostadsrättsförordningen (SFS 1991:630)
- Förordning om ekonomiska föreningar (SFS 1987:978)
- Lag om fastighetsförvärv för ombildning till bostadsrätt (SFS 1982:352)
- Skattelagstiftningen som också innehåller vissa särbestämmelser för bostadsrättsföreningar
Vem äger vad i en bostadsrättslägenhet?
I ett särskilt upplåtelseavtal med föreningen har varje bostadsrättshavare träffat avtal om vilken lägenhet och vilka andra ytor i föreningens fastighet som bostadsrättshavaren nyttjar som bostadsrätt och för vilket man betalar årsavgift. Skyldigheterna och rättigheterna som bostadsrättshavare och medlem regleras dessutom av föreningens stadgar och av aktuell lagstiftning.
Som bostadsrättshavare förvärvar man bostadsrätten och därmed nyttjanderätten till en lägenhet i det skick som är avtalat med föreningen.
Skötsel och underhållsansvar
Föreningen svarar för yttre underhåll och skötsel av fastigheten. Bostadsrättsföreningen äger Jordgubben 1, trädgården, parkeringsplatserna, Smultronet och marken runt fastigheten.
Som bostadsrättshavare har du förvärvat nyttjanderätten för en viss lägenhet och ansvarar i enlighet med föreningens stadgar för bostadens inre underhåll och skötsel. Till det inre underhållet räknas även underhåll av mark om föreningen upplåtit sådan till dig (uteplats eller terrass).
Skötsel och underhållsskyldighet för föreningen och för bostadsrättshavaren finns också reglerat i bostadsrättslagen.
Överlåtelse av bostadsrätt
Vid försäljning, uthyrning i andra hand eller annan överlåtelse av bostadsrätt skall ett särskilt överlåtelseavtal tecknas. För att överlåtelseavtal skall bli giltligt ska det sändas till styrelsen. Föreningen tar därefter ställning till om köparen får bli medlem i föreningen eller om andrahandsuthyrningen godkännes.
Överlåtelsen av bostadsrätten blir ogiltig om köparen nekas medlemsskap eftersom det krävs medlemsskap för att kunna vara bostadsrättshavare och nyttja lägenheten med bostadsrätt.