Säkerhet

För att öka tryggheten kan det vara bra att lära känna sina grannar till namn och utseende och tala gärna om för dina grannar om du är bortrest en längre tid och hur du kan nås. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.

Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källarförråden. Var försiktig med eld. Din lägenhet skall enligt lag vara utrustad med en fungerande brandvarnare. Du ansvarar själv för byte av batteri.

Du får inte grilla med kolgrillar på balkongen/altanen och med hänsyn till risk för brand så får tobaksrökning inte ske i allmänna utrymmen. Många personer är också överkänsliga, allergiska mot tobaksrök så vänligen beakta detta om du röker ute på din balkong/altan. Det är absolut förbjudet att slänga fimpar och portionssnus från balkongerna/altanerna.

Brand- och utrymningssäkerheten regleras av brandskyddslagen och enligt lagen får du inte förvara cyklar, barnvagnar, leksaker, mattor, skor, sopor m.fl. saker på loftgången eller utanför din dörr på markplan. De hindrar brandkår och ambulanspersonal i sina uppgifter och är en stor risk vid utrymning.

Du får inte heller förvara brandfarliga och explosiva ämnen i källare, lägenhet eller på balkongen/altanen. Var försiktig med levande ljus, håll dem under uppsikt och släck dem när du lämnar hemmet.

Vänligen kontrollera regelbundet att din brand­varnare fungerar.

Mer matnyttig information finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap:  https://www.msb.se/sv