Förändringar i lägenhet
Bostadsrättshavare får företa förändringar i lägenheten.
Följande åtgärder får dock inte företas utan styrelsens tillstånd: Ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, vatten och ventilation eller annan väsentlig förändring av lägenheten.
För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet, måste du enligt plan- och bygglagen göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart. Även bostadsrättsföreningens styrelse måste godkänna ändringarna.
Vad är väsentliga förändringar?
Som väsentliga ändringar räknas till exempel åtgärder som berör bärande konstruktioner, avsevärt förändrar planlösningen eller påverkar ventilation, vatten, gas, värme och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.
Vidare gäller att man inte får bygga om i lägenheten så att befintlig ventilationslösning förändras. Ett ventilationsdon i taket får ej byggas in i nytt rum för då finns risk att lägenheten inte uppfyller myndighetskrav för ventilation.
Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls. Förändringar ska alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.
Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!
Ej bärande innerväggar är ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande.
För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV) samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).
Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem måste utföras av behörig elektriker. Om din ombyggnad berör fastighetens stigarledning, elcentral eller det ordinarie nätet, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse.
Ombyggnad av fastighetens vvs-system måste utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande.
Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Informera om detta genom att sätta upp en lapp väl synligt vid anslagstavlan i källaren, eller prata med dina grannar. Arbeten bör i första hand utföras under dagtid.
Om du planerar att bygga och renovera bör bullriga arbeten som kan upplevas som störande, exempelvis borrning, läggas mellan 08:00-18:00 på vardagar och mellan 10:00-17:00 på helger. Ombyggnadsarbetet får inte utföras på kvällar eller nätter.
Är det ett varaktigt arbete, dvs. flera dagars kontinuerliga störningar, förvarna gärna dina närmaste grannar.
Av säkerhetskäl får inte loftgången och de gemensamma utrymmena på markplan blockeras när du utför arbeten i lägenheten, då detta räknas som utrymningsplats.