Området

Toltorpsdalen

Brf Jordgubben ligger mitt i Toltorpsdalen som ligger mellan Göteborg och centrala Mölndal Området består främst av småhusbebyggelse. Toltorpsdalen är belägen mellan Änggårdsbergen och Safjället. Angränsande områden är Guldheden, Krokslätt och Bifrost. Toltorpsdalens egnahemsförening som bildades 1914 är en av Sveriges äldsta fortfarande aktiva egnahemsföreningar och på deras hemsida kan man t.ex. läsa om dalens historia, som när utmarken blev nybyggarsamhälle.

Från caféet i Guldhedstornets topp har man en fantastisk utsikt över Toltorsdalen liksom stora delar av Göteborg och ända ut till havet. Det är tuffa backar att ta sig upp till tornet och sedan 100 trappsteg upp till toppen som har ett 360º utsiktsdäck, men det går också att köra med bil ända till tornets bas och så finns det en pytteliten hiss som ska rymma två personer.

Rekreation

Safjället, som blev naturreservat 1991, erbjuder förutom en rik historia med fornborgar, gravrösen och hällkistor även ett modernt elljusspår på 2.5 km för löpning och vid rik snötillgång skidåkning.

Änggårdsbergen som i nordväst övergår i Göteborgs Botaniska Trädgård har en fantastisk natur med mängder av stigar av olika tillgänglighetsgrad. Sjöar, myrar, ljunghedar, vitsippsdal, barrskog, lövskog, älgar, rådjur, harar och allehanda fåglar…mångfalden är stor. Inom naturreservatet finns också ett arboretum med en för Sverige unik och sevärd samling av exotiska träd från olika delar av norra halvklotet.

Service

Toltorpsdalen erbjuder inte längre någon livsmedelsaffär men det är inte så långt till servicemöjligheter i angränsande områden. Avstånd i listan nedan för de flesta för med bil, det kan vara kortare att gå eller cykla.

Hemköp i Bifrost: 1.9 km (närmaste postombud)
Willys Hemma i Johanneberg: 2.0 km
Willys i Krokslätt: 2.5 km
ICA Maxi i Krokslätt: 2.6 km
Coop Nära i Guldheden: 2.7 km (betydligt närmare att gå)
ICA Maxi Högsbo: 6.1 km
Coop Forum i Sisjön: 6.6 km

Apoteket på Sahlgrenska: 1.7 km
Bibliotek: 3.5km, men bokbussen stannar alldeles utanför huset på måndagskvällar under terminerna
Biltvätt/verkstad: 0.15 km
Postlåda: 0.15 km (finns vid biltvätten)
Busshållsplats: 0.15 km (Dalgångsgatan)
Spårvagn: 1.0 km (gångväg, Doktor Sydows gata)
Kyrka: 0.2 km (Toltorpskyrkan)